ÇEVRE İNCELEMESİ

2014-2015 ÖĞRETİM YILI ÇEVRE iNCELEMESİ Yerleşim Alanı : Akabe Toki toplu konutları, Şanlıurfa – Gaziantep E-5 kara yolunun 3.km’sinde yolun solundadır. Evren sanayinin karşısına kurulmuştur. Buradaki evler Başbakanlık Toplu Konut İdaresi tarafından yapılmış olup, 10 yıl yada 15 yıl vade ile taksitler halinde vatandaşlara satılmıştır. Evlerin oturma alanı 99 m2 olup, dubleks olarak tasarlanmıştır. Eski Urfa evlerine benzetilmek istenmiştir. 3 oda 1 salondan oluşan evlerin birde avluları vardır. 3000 Konut olarak tasarlanmış evlerin ancak 490 tanesi tamamlanmıştır. Evlerin ödeme taksitleri memur maaş zammına endekslidir. 2005 ve 2009 yılları arasında ise yine TOKİ tarafından yaklaşık olarak 3000 adet konut inşaatı tamamlanmış olup, 10 yıl vade ile satılmıştır. Eğitim Durumu : Akabe Toki toplu konut sakinleri son yıllarda oldukça çeşitlilik göstermektedir. Okulumuzun çevresinde polis lojmanları,Adliye Lojmanları bulunmakta olup bunun yanı sıra Başbakanlık Toplu Konut İdaresinin dar gelirliler için yapmış olduğu konutlarda eğitim seviyesi düşük olan insanlar da bulunmamaktadır. Ayrıca yine Toplu Konut İdaresinin 130 m2’lik evlerinde çok sayıda öğretim görevlisi de bulunmaktadır. Kısacası en son yerleşime açılan konutlarda farklı eğitim gruplarından vatandaşlar buraya yerleşmiştir. Kültür Durumu: Akabe konutlarında oturanlar çeşitli illerden gelenler olduğu için, farklı kültürlere sahip insanlardan oluşmaktadır. Konutların şehirden uzak olması, evlerin birbirine yakın olması komşuluk ilişkilerini artırmış, insanlar arasındaki ilişkileri kolaylaştırmıştır. Burası tıpkı bir Anadolu mozaiği olduğu için insanlar birbirinden çok etkilenmiştir. Birbirlerinin yemek yapışından giyiminden ama her şeyinden etkilenmiştir. Ekonomik Durum: Akabe konutlarında oturanların çoğu memurlardan oluşmaktadır. Bunun yanında kamu işçisi, serbest meslek sahipleri, asgari ücretli ve gündelik işlerde çalışanlar da bulunmaktadır. Sosyal Yaşantı : Akabe konutlarında sosyal yaşantı yok denecek kadar azdır.Sosyal tesis, piknik alanı, kafeterya, alış veriş merkezi gibi sosyal yaşantıya canlılık katacak mekanlar bulunmamaktadır. İnsanlar sosyal ihtiyaçlarını şehirden karşılamakta veya bunun yerine komşuluk ilişkilerini canlandırarak sosyal yaşamlarını devam ettirmektedir. Okul Eğitim Durumu : Öğretmen İhsan Özdemir İlkokulu 2002-2003 öğretim yılında İlköğretim okulu olarak açılmış olup, okulumuzun bulunduğu yerleşim yerinin genellikle memurlar ve polisler tarafından tercih edilmesinden dolayı sürekli olarak öğrenci değişimleri olmaktadır. Bu nedenlerden değişik seviye guruplardan öğrencilerden sınıflar oluşmaktadır. Çok iyi öğrenciler olmasına rağmen bulunduğu sınıfın seviyesinin altında olan öğrenciler de vardır. Okulumuzda tam teşekkülü laboratuar ve kütüphane bulunmamaktadır. Okulumuz ikili eğitim öğretime 2003-2004 eğitim öğretim yılında geçmiş olup, öğrenci ve öğretmen sayısı bir yılda iki katına çıkmıştır. Okulumuz adını Şanlıurfa’ya gelen ilk öğretmenlerimizden olan öğretmen İhsan Özdemir Bey’den almıştır.